Don Tòn

Bezetting: 6/7 dames, 4/5 heren – 3 bedrijven.

Korte Inhoud:

Kees, een jonge boer, heeft het wel gezien in Nederland en wil emigreren. Als deze plannen, die tot nu toe alleen nog maar bekend zijn bij hem en zijn vrouw Yvonne, uitlekken zijn de poppen aan het dansen. Want zus Carla wacht al jaren op hét huwelijksaanzoek van haar vriend en postbode Peter. Dus van vertrekken kan wat haar betreft geen sprake zijn. Ook Dien, de moeder van Kees, ziet het helemaal niet zitten. Ze woont goed en met haar ziet ook buurman Gerrit liever dat alles bij het oude blijft. Desondanks lijkt Kees zijn plannen door te zetten en dienen Tonny en Janita, twee asociale types, zich aan als aspirant kopers. Nou ja… kopers, eerst willen ze één schuur huren, later kopen ze wel effe de hele ’toko’… wordt er gezegd. Dat ze dat willen betalen met de winst van hun wietplantage die ze daarin willen beginnen zeggen ze er, gemakshalve, maar niet bij. Carla en Dien weten dat dus ook niet, maar die twee bedenken om hun eigen redenen een plan om het naderende onheil te keren. Als dan Annie en Sanny, twee leden van de plaatselijke zangvereniging, ook nog interesse tonen in dezelfde schuur neemt de zaak een andere wending zonder dat de meeste betrokkenen dit in de gaten hebben.  Ook het plan van Carla en Dien loopt niet zoals verwacht. Hoe het allemaal afloopt, en of mevrouw Tinselboer van het emigratiebemiddelingsbureau zaken kan gaan doen, zal pas helemaal aan het eind van dit eigentijds blijspel duidelijk worden.

Bezetting:

Kees Stokkelaar – Jonge boer
Yvonne Stokkelaar – Zijn vrouw 
Dien Stokkelaar- Moeder van Kees, gewiekste oudere vrouw 
Carla Stokkelaar- Zus van Kees
Peter Brummer – Postbode, vriend van Carla 
Gerrit Kolk – Buurman 
Ingrid Tinselboer* – makelaar/emigratiebegeleidster
Tonny Gaaistra – asociaal ‘Johnny’ type, bakkebaarden, vetkuif, praat met zwaar accent
Janita Pluk – Vriendin van Tonny, ‘Anita type’, praat met zwaar accent, harde klanken
Anne Verburg – Lid zangvereniging, ‘felle tante’
Sanny Snelder – Lid zangvereniging, lijzig pratend
 
* Deze rol kan ook goed door een man worden gespeeld. Deze kan dan Robert Tinselboer heten. 

Decor:

Het stuk speelt zich buiten af.
Vanuit de zaal bekeken is er aan de linkerkant een heg of coniferen. met een opening (eventueel met een hekje erin). Een muur kan ook maar is minder mooi.

De achterwand stelt de buitenmuur van een boerderij voor. Hierin zit links een deur, rechts een raam. De deur (deze wordt in het stuk aangegeven als linkerdeur) leidt naar het huis van Kees, Yvonne en Dien . Het raam stelt een keukenraam voor. Dit raam kan helemaal open met de draairichting richting het podium.

De rechterkant is gedeeltelijk een muur met een deur (deze wordt in het stuk aangegeven als rechterdeur) erin, die leidt naar het woongedeelte van Carla. Deze muur loopt niet helemaal door tot aan de voorkant van het toneel. Er is een opening waar voorlangs kan worden gelopen. Deze leidt naar de rest van de boerderij/erf.

Op het toneel staat een tafel met stoelen. Tegen de achterwand een bankje. Verdere aankleding naar eigen smaak